ایمنی از عوامل مهم و تاثیرگذار در حمل و نقل است که از یک طرف اطمینان شبکه حمل و نقلی کشور را بالا میبرد و از طرفی نیز باعث توسعه اقتصادی میشود. در این میان عامل انسانی به عنوان مهمترین مقوله در ایجاد آن نقش دارد؛ از این رو ایمنی حمل و نقل نیازمند عزمی ملی و نهادینه شدن فرهنگ آن در جامعه است.
به گزارش روابط عمومی شهرداری لطیفی، حمل و نقل از جمله بخشهای زیربنایی اقتصاد به شمار میرود که فرآیند توسعه اقتصادی را تحت تاثیر قرار میدهد و پایه مبادلههای بازرگانی و کلید توسعه اقتصادی و اجتماعی است. از این رو بخش حمل و نقل را باید یکی از مؤلفههای اصلی در تشخیص جوامع رشدیافته دانست.
پیشرفت متوازن بخش حمل و نقل در تمامی شیوهها و بهرهبرداری مناسب از آن به عنوان پیشنیاز توسعه بخشها به افزایش امنیت ملی منجر میشود و زمینهساز توسعه سیاسی و اجتماعی نیز خواهد شد. امروزه کشورهای توسعهیافته دارای زیرساختهای مناسب حمل و نقل و به دنبال آن ایمنی در انواع عرصههای هوایی، جادهای، دریایی و ریلی هستند که نشان از توجه دولتها به حمل و نقل و اختصاص اعتبار کافی به آن دارد.
رشد جمعیت، اشتغال و استقرار فعالیتهای اقتصادی، خدمات و تسهیلات در نواحی مختلف باعث افزایش تقاضای جابهجایی میشود که کشورمان با توسعه زیرساختهای فیزیکی در دهههای اخیر و کاربرد آنها در مدیریت حمل و نقل توانسته است ایمنی در این حوزه را تضمین کند.
حفاظت از شبکه حمل و نقل به صورت پاک و سالم و با رویکرد پیشگیرانه در جهت کاهش جرم و خرابکاری این اطمینان را به جامعه میدهد که این فضا به خوبی مدیریت شده و تحت نظارت و مراقبت است. از این رو ایمنی و امنیت را باید از ویژگیهای بدیهی تمام شیوههای خدمات حمل و نقل عنوان کرد.
با توجه به اهمیت این موضوع، شورای انقلاب فرهنگی، هفتم اردیبهشت را «روز ایمنی حمل و نقل» نامگذاری کرد و این روز از 1395 خورشیدی در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید.